Upphovsrätt: Bilder

En blogg blir ju alltid roligare om det finns lite bilder som illustrerar texten, men som ni ser har vi inte specielt många alls. Faktiskt i princip inga. Varför?

Jo, för vi är hemliga journalister och inte hemliga fotografer. Därför fotar vi inte så mycket. Varför tar vi inte bilder från google och länkar/skriver ut källan?

Det är ett brott mot upphovsrätten. Man får inte ta andras bilder utan deras tillstånd och publicera (publicera gäller för allt DU skapar på internet - blogg, facebook, lunar (om någon nu har det 2010) osv).

Men precis som när någon snattar händer inget förrän man åker fast. Den som äger bilden måste anmäla dig för att du ska kunna straffas för brottet. Men om den gör det kan man få höga böter. Om det är upprepade gånger och speciella omständigheter, som att du har tjänat pengar på bilderna, kanske du till och med kan få fängelse (Vi är inte helt säkra, fråga en hemlig eller offentlig jurist).

Så om du skriver att du är sjuk och vill ha en bild på någon som är sjuk kan du inte bara googla en bild och skriva "källa:google". Det är inte ett tillstånd från upphovsmannen. Det är stöld och straffbart. Fråga alltid om lov och om du driver en stor blogg med många läsare: skaffa skriftligt intyg som skrivs under att du får använda bilden. För i så fall kan personen inte jävlas med dig om den blir på dåligt humör och ändrar sig, som man kan bli om man ramlar och slår sig illa eller snedtrippar på LSD.

För något år sedan fick allas vår Blondinbella böter på grund av detta. Ingen går säker när Upphovsmännen får blodad tand!

Så fota själva eller skriv jävligt bra, som vi. Eller skaffa tillstånd.


Kommentarer
Postat av: Joakim

Absolut! Ingen fara.. Ta vad ni vill

2010-06-07 @ 22:28:01
URL: http://diabetesmannen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0