Mmmm offentlighetsprincipen!

Vet ni vad det är, offentlighetsprincipen? Det borde ni göra, för det är en del av yttrandefriheten som är en av våra grundlagar!

Det innebär kort och gott att alla svenska medborgare (skattebetalare) har rätt att läsa dokument om/och producerade av institutioner som finansieras med skattemedel.

T ex stadsministerns mejl (jobbmejl, inte privata) kan man begära att få läsa om man är svensk skattebetalare.

När man begär ut papper som faller under offentlighetsprincipen har de som lämnar ut dem (någon i receptionen, kontoret, den som jobbar där) ingen rätt att be om legitimation, fråga vad du ska ha uppgifterna till eller ta betalt av dig*! (* Om du vill ha 700 papper kan de ta en skälig avgift för papper och skrivarfärg, men aldrig ett pris för sakens skull.)De har dessutom skyldighet att göra detta under arbetstid (det ingår i alla anställda av statens arbetsuppgifter), annars bryter de mot grundlagen! Få vet om att det är så, men så är det. Ring inte polisen och skrik, det är mest otrevligt, utan be snällt och om du inte får dina papper kan du förklara hur det ligger till. Sen ringer du polisen om de skriker.

En grej som ni kanske inte visste faller under det här, är alla elever på kommunala skolors betyg. Så om du går på en kommunal skola och undrar vad alla i klassen har för betyg kan du faktisk be att få se papper på det. Du kanske inte bli så populär efteråt, men vad spelar det för roll om du vet vilka som har ig i matte? Om du är en skoltidningsnörd som alla retar kan du hänga ut dem i skoltidningen som dumhuvuden. Fast det är ju inte så bra när man tänker på pressetiken. Fast det tar vi en annan gång i en annan lektion.

Ha så kul med er nya kunskap, och missbruka den inte! Vi vill inte förlora denna frihet, utan använd den med ansvar...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0