Att ställa de rätta frågorna

Hemliga journalister har fått TVÅ kommentarer från självaste Diabetesmannen! Det ska vi fira med Piggelinglassar!

Vi har ju under hela vår bloggpaus bevakat diabetesbloggen och även "intervjuat" honom genom att skicka frågor. Är det något vi kan är det att ställa de rätta frågorna - och att finna svaren! Dock måste vi hålla oss hemliga, så allt sker via internet, som är vår favorituppfinning.

Vi märker ofta när vi läser frågestunder hos olika bloggare att en del läsare inte är några duktiga journalister! De ställer fel frågor!



Därför vill hemliga journalister dela med sig av några klassiker:

1. Fråga öppna frågor!

Exempel:

Gillar du glass?
FEEEEEEEEEEEEEL! En stängd fråga, för den kan besvaras med ja eller nej.

Vad tycker du om att äta/vad gillar du för sötsaker? Räääääätt! Här måste den som svarar välja egna ord, svara med en hel mening och tänka till. Anstränga sig lite mer, alltså.

2. Följdfrågor!

Ibland när man frågar privata saker, eller bara något ovesäntligt, svarar personen kort och oengagerat. Ställ följdfrågor för att få veta mer! Hur menar du då? Varför? Varför inte?

Man får ställa stängda frågor om man följer upp dem med följdfrågor! I det första exemplet var den stängda frågan inriktad på glass, medan de andra två öppna frågorna var mer allmänna. Om man jobbar för Glassnytt och vill att personen bara ska prata om glass och inte svara "sockerkaka är gott" kan man säga:

Gillar du glass?
Ja.
Vilken?
Piggelin.
Varför?

Den är grön.
Är det din favoritfärg?
Nej.
Vilken är det då?
Lila-blå.

Och på så vis får man ut mer information och mer kunskap om den man intervjuar. Nu vet vi ju att personen gillar lila-blå färg, det visste vi ju inte innan. Tänk om den hade svarat: Det var jag som sköt Palme. Då hade vi haft ett riktigt scoop.

Men nu ska vi ut i solen. Mer journalistik en annan gång!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0